Acasă Răspunsuri la întrebări Ce cuptor să alegeți cu o metodă de curățare catalitică sau pirolitică?

Ce cuptor să alegeți cu o metodă de curățare catalitică sau pirolitică?

Cuptorul trebuie înlocuit. Și într-un înlocuitor urgent. A apărut întrebarea ce cuptor să cumpere. Cu producătorii și modelele, cred că vă puteți da seama. Dar nu este pe deplin clar ce este mai bine să luați: un cuptor cu curățare catalitică sau pirolitică.

 

 

 

La întrebare se răspunde:

Igor MarkovIgor Markov

Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie să studiați cu atenție ambele tipuri. Există multe diferențe. Întrebarea nu se referă doar la preț. Tehnologiile utilizate sunt atât de diferite încât nu sunt potrivite pentru toată lumea. Dar nu este nimic complicat aici. Pentru a înțelege cum funcționează fiecare tip, nu trebuie să aveți cunoștințe speciale. Să încercăm să le descriem pe amândouă în cuvinte simple.

Cuptor cu piroliză: interferență minimă

Metoda se bazează pe încălzirea cuptorului la temperaturi foarte ridicate. Aproximativ 500 ° C. Mizeria care acoperă pereții este carbonizată și formează funingine. Procedura de curățare în sine se efectuează separat. Toate accesoriile, foile de copt, vasele, grătarele trebuie scoase din cuptor pe durata curățării. În timp ce cuptorul este curățat. Pereții exteriori ai cuptorului se încălzesc, de asemenea. Până la 90 ° C. Prin urmare, trebuie să fii atent. Țineți copiii și animalele de companie departe. Merită să protejați mobilierul din jur de efectele temperaturii. Cuptorul trebuie să fie la o anumită distanță de alte obiecte. Pereții înșiși nu sunt diferiți de cei obișnuiți. Acoperit cu vopsea rezistentă la căldură. Cu o suprafață plană și netedă. După sfârșit, rămâne doar să îndepărtați funinginea formată.

Avantajele curățării pirolizei

 • nu au articole consumabile, toate componentele au aceeași durată de viață ca și cuptorul în sine;
 • această durată de viață este mai lungă decât alte tipuri;
 • toate părțile cuptorului sunt curățate, atât pereții, cât și ușa;
 • nu există o acoperire specială a suprafețelor interne care strică aspectul.

Dezavantaje ale curățării pirolizei

 • în timpul curățării poate apărea un miros de arsură;
 • consum ridicat de energie electrică;
 • cerințe sporite pentru cablarea electrică;
 • implementare numai în cuptoare electrice;
 • pret ceva mai mare;
 • necesitatea curățării separate a foilor și a rafturilor de copt.

Vezi si - Cuptoare electrice încorporate: principalele criterii de selecție

Cuptor catalizat: pregătește și curăță

Cuptoare catalitice, curățare ușoară și economie de timp, dar cu necesitatea schimbării pieselor. Cuptorul de curățare catalitică se caracterizează în principal prin designul interior. Panourile catalitice detașabile sunt atașate la pereți. Pe care se aplică o compoziție specială. El este cel care curăță cuptorul. Compoziția este un material poros. Acești pori conțin o substanță specială care absoarbe poluarea. Din acest motiv, cuptorul capătă un aspect oarecum neobișnuit. Și pereții sunt vizibil aspri la atingere. Această tehnică permite cuptorului să se autocurace chiar și în timp ce gătiți. În același timp, vasele nu dobândesc niciun fel de proprietăți nocive sau mirosuri neplăcute.

De obicei, este necesară o temperatură peste 140 ° C pentru a activa procesul. În pori, poluarea se descompune în cele mai simple substanțe inofensive. Pot fi apoi șterse cu ușurință cu o cârpă umedă. Panourile în sine au o anumită durată de viață. Și trebuie schimbate cam la fiecare 5 ani. Acestea sunt realizate în versiuni cu o singură față și cu două fețe. Este suficient de ușor să stabiliți dacă un panou trebuie înlocuit. Acest lucru se va remarca prin acumularea de poluare. Înlocuirea în sine poate fi efectuată independent și acasă. De obicei, trebuie literalmente să deșurubați câteva șuruburi conform instrucțiunilor.

Avantajele curățării catalitice

 • pereții exteriori sunt încălziți în același mod ca în cuptoarele convenționale;
 • economisirea timpului datorită curățării în timpul gătitului;
 • realizabil pentru cuptoarele cu gaz.

Dezavantaje ale curățării catalitice

 • prezența consumabilelor - panouri catalitice;
 • de asemenea, este necesar să curățați separat elementele detașabile;
 • panourile nu sunt instalate pe ușă; trebuie curățate folosind o metodă standard;
 • contaminarea complexă necesită mai multe proceduri.

Vezi si - Pro și contra unui cuptor de curățare catalitic

Piroliza sau cataliza - care este mai bine?

Să efectuăm o analiză comparativă după mai multe criterii. Să începem cu prețul: cele catalitice sunt mai mici. Compatibilitate: Cuptoarele pirolitice sunt potrivite numai pentru cuptoarele electrice. Dezavantaje: În cuptoarele pirolitice, pereții exteriori se încălzesc foarte mult și este necesară o procedură separată de curățare. Uneori apare un miros neplăcut. La convertoarele catalitice, trebuie să curățați manual ușa.

Acum putem trage concluzii. În primul rând, cei care locuiesc în case cu gaz au nevoie de cuptoare cu o metodă de curățare catalitică. Sunt potrivite și pentru cei care economisesc la energie electrică. Nu sunt pretențioși la rețeaua electrică, deci sunt potrivite pentru casele vechi.

Dar pentru cei cărora nu le place să irosească energie suplimentară la curățare, sunt potrivite cele pirolitice. Pentru ambele tipuri, problema curățării elementelor interne detașabile: rafturi și tăvi a rămas nerezolvată. Ca de obicei, vor trebui duse la chiuvetă și spălate cu agenți de curățare. Problema supraîncălzirii carcasei a fost rezolvată în modele mai scumpe, unde se folosește răcirea suplimentară. Deși în orice caz, aerul din bucătărie va fi foarte cald.

Vezi si - Revizuirea cuptorului electric "aragaz rusesc"

Răspunsuri noi la întrebările cititorilor:

Toate răspunsurile
29937 0

Adauga un comentariu

Cum să alegi

Recenzii

Reparații