Acasă Cum să alegi Echipamente de climatizare Cum să alegeți aparatul de aer condiționat perfect pentru casa și apartamentul dvs.

Cum să alegeți aparatul de aer condiționat perfect pentru casa și apartamentul dvs.

Odată cu debutul verii, visezi să trăiești la frigider? Fanii și schițele nu ajută? Este timpul să cumpărați un aparat de aer condiționat. Cum să alegi aparatele de aer condiționat pentru un apartament în 2017? Vom vorbi despre asta.

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Aer condiționat în teorie

Aer condiționat în teorie

Înainte de a afla cum să alegeți aparatul de aer condiționat potrivit, trebuie să înțelegeți ce fel de dispozitiv este. Dar nu există magie aici. Numai fizică. Elementar.

Sistemele de aer condiționat sunt sisteme cu buclă închisă în care se modifică starea agregată a agentului frigorific. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor de temperatură și presiune internă. Lichidul se evaporă, se transformă în gaz și absoarbe energia termică. Și odată cu transformarea inversă (de la gaz la lichid), o dă departe.

Pur și simplu, designul cu aer condiționat nu generează frig. Prinde căldură din apartamentul dvs. și o transferă într-un condensator situat în exterior. Toate lucrările de agent frigorific sunt supravegheate de compresor.

Structurile moderne de refrigerare sunt capabile nu numai să „fure”, ci și să „aducă” căldură în casă. Fără a intra în detaliile tehnice ale procesului, putem spune că condensatorul și evaporatorul sunt inversate.

Apropo, primul aparat de aer condiționat a fost dezvoltat departe de „condițiile cerești” din cameră. Slujba lui a fost să salveze o tipografie americană de umiditate ridicată, care dăunează calității tipăririi. Aceasta înseamnă că toți „producătorii de frig”, fără excepție, absorb umezeala împreună cu căldura.

Aerul slab umidificat este principala cauză a multor boli respiratorii. Desigur, alegerea unui aparat de aer condiționat este un pas important, dar nici nu trebuie să uitați de sănătatea dumneavoastră. Prin urmare, înainte de a achiziționa un dispozitiv, nu vă lăsați să instalați surse suplimentare de umidificare a aerului.

Vezi si:

De la teorie la practică sau ce sunt aparatele de aer condiționat

Cum să alegi un aparat de aer condiționat pentru casa ta? Să începem cu ce tipuri de aparate de aer condiționat pentru apartamentul dvs. se găsesc pe piața modernă a electrocasnicelor. Crezi că sunt multe dintre ele? Ți s-a părut. De fapt, există doar două tipuri de sisteme de răcire de uz casnic:

 • sisteme divizate;
 • dispozitive monobloc.

Vezi si - Care producător de aparate de aer condiționat este cel mai bun din punct de vedere al prețului și al calității?

Ce este sistemul divizat

De la teorie la practică sau ce sunt aparatele de aer condiționat

Sistemele split sunt cea mai mare parte a pieței pe segmentul aerului condiționat. Acestea constau dintr-o pereche de blocuri. Unul este așezat în locuință, al doilea este scos afară. Acestea sunt conectate între ele prin conducte de cupru (agentul frigorific circulă prin ele) și un fir electric.

Sistemele split sunt: ​​perete, canal, invertor, coloană, casetă, podea-tavan, sisteme multi-split. Să examinăm mai detaliat avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre modele.

 • Sistem de divizare a peretelui. Ieftin și suficient de puternic (2-10 kW).Unitatea sa interioară este instalată deasupra ferestrei din cameră, iar unitatea exterioară de dedesubt, în exteriorul clădirii. Această unitate este o soluție excelentă pentru răcirea încăperilor mici (10-100 m²).
 • Sistem de divizare a canalelor. Ascuns în spatele unui tavan fals. Funcționează pe principiul conductelor de aer izolate termic. Creează un microclimat favorabil în mai multe camere în același timp. Avantajul unui aparat de aer condiționat pentru conducte este că furnizează aer în volumele necesare pentru ventilația completă a zonelor cu aer condiționat.
 • Sistem de divizare a casetei. Este montat în același mod ca un sistem de divizare a canalelor. Dar „caseta” de aer este dispersată prin blocul inferior, a cărui dimensiune este de 60x60 cm (ca o placă de tavan standard). Dar puterea dictează mărimea. Cu cât unitatea este mai puternică, cu atât este mai mare. Principalul avantaj este discrepanța. Unitatea este ascunsă privirii și acoperită cu un grătar. Proiectat pentru răcirea suprafețelor mari.
 • Sistem de împărțire a coloanelor. Este ideal pentru camere mari care necesită răcire puternică. Sistemul este instalat pe podea, departe de oameni.
 • Sistem divizat podea-tavan. O alternativă excelentă la „casetă” în absența unui tavan fals. Astfel de aparate de aer condiționat pot fi instalate atât în ​​partea de jos, cât și în partea de sus a peretelui. Amplasarea lor dictează traiectoria fluxului de aer. Avantajul acestui sistem divizat este că răceala este distribuită uniform în toată camera, fără a dăuna celor prezenți în el.
 • Sistem multi split. O modificare unică a sistemelor split care vă permite să conectați până la cinci unități interioare de diferite modele și performanțe. Unitățile de acest tip sunt instalate acolo unde nu există posibilitatea de a scoate unități externe pe peretele exterior al clădirii. Au un dezavantaj semnificativ - oprirea unității externe duce la oprirea tuturor celor interne.
 • Sistem de divizare a invertorului. Este un tip separat de aparat de aer condiționat cu motor cu compresor de frecvență variabilă. Invertorul convertește curent alternativ în curent continuu și invers. A doua conversie modifică viteza motorului. Acest lucru vă permite să reglați capacitatea de răcire și alimentarea cu căldură. Spre deosebire de toate celelalte tipuri de aparate de aer condiționat, invertorul funcționează constant. Mai întâi la putere maximă pentru a atinge temperatura setată și apoi la putere mică pentru ao menține. În același timp, consumul de energie este cu 20-50% mai mic decât în ​​sistemele simple de răcire. În plus, uzura compresorului este redusă, iar nivelurile de zgomot sunt reduse.

Vezi si - Care este cel mai bun aparat de aer condiționat de podea pentru casă

Ce sunt aparatele de aer condiționat monobloc

Unitățile frigorifice Monoblock sunt, de asemenea, împărțite în două grupe:

 • Fereastră. Sunt montate în ferestre sau un perete subțire în așa fel încât „spatele” să fie în afara clădirii, adică pe stradă. Avantajele sunt prețul redus și ușurința instalării. Dezavantajele unui astfel de aparat de aer condiționat pentru un apartament includ un nivel ridicat de zgomot și o încălcare a izolației termice a camerei.
 • Mobil. Distingeți-vă de ceilalți pentru portabilitatea lor. Sunt ușor de instalat și se mișcă liber în interiorul clădirii. Sistemul este ușor de utilizat, dar nu este eficient. Contra: zgomot, cost, nivel scăzut de întreținere a unui climat interior confortabil.

Vezi si - Cum să reparați singur un aparat de aer condiționat

Puterea este totul

Calculul puterii aparatului de aer condiționat pentru locuință

O, câte lucruri! Nu intra în panică. Să ne dăm seama cum să alegem cele mai potrivite aparate de aer condiționat pentru un apartament, astfel încât să fie de înaltă calitate, ieftin și frumos. Merge!

 1. Decideți pentru ce cumpărați unitatea.
 2. Luați măsurători. Notați parametrii și tipul camerei de răcit.
 3. Decideți câți bani doriți (puteți) cheltui pentru cumpărarea unui aparat de aer condiționat.

Este gata? Acum să vorbim despre performanța unităților. Adică, cât de multă răcire sau căldură poate „împinge” acest spațiu de aer condiționat. Dacă calculați incorect puterea și cumpărați o greșită, veți:

 • pierdeți banii pe un dispozitiv „slab” care nu este în măsură să vă îndeplinească cerințele;
 • veți dobândi o unitate puternică, al cărei potențial este mult mai mare decât ceea ce este necesar pentru camera în care este instalată.

Cum se poate evita acest lucru? Atunci când alegeți un sistem de răcire, luați în considerare următorii parametri:

 1. Calculați consumul aproximativ de „chill” conform formulei: 1000 W pentru 8 m².
 2. Dacă lumina directă a soarelui pătrunde în clădire cel puțin jumătate din zi, adăugați încă 20-30% la cifra rezultată.
 3. Acum adăugați la aceasta cantitatea de căldură în exces de la aparatele electrice din cameră. În medie, aceasta este 30% din puterea consumată de un anumit dispozitiv.
 4. La rezultatul obținut adăugăm căldura în exces a tuturor persoanelor care se află în această cameră (100 W / persoană - acasă / birou, 150-300 W / persoană - catering și, respectiv, sală de gimnastică).

Dacă numărați lenea, vă bazați pe datele aproximative ale plăcii:

Masă electrică pentru aer condiționat

Aer condiționat și funcțiile sale

Aer condiționat și funcțiile sale

Cum se alege un aparat de aer condiționat după parametri? Ce anume sa cauti? Ce funcție merită plătită? Ce altceva poate surprinde sistemul de răcire? Dacă aceste întrebări continuă să apară în capul tău, să căutăm răspunsuri împreună. Să începem cu cea principală.

 • Rece și cald. De fapt, pentru asta este achiziționat dispozitivul. Dacă totul este clar cu răcirea, atunci nu ar strica să înțelegem cu încălzirea. Există câteva nuanțe aici.

Orice aparat de aer condiționat pe care îl alegeți nu vă va scuti de îngheț. Și totul pentru că limita inferioară a regimului de temperatură al dispozitivului nu depășește 5 grade în ambele direcții. Utilizarea unui aparat de aer condiționat în timpul iernii se va uza rapid sau va defecta compresorul.

Pentru a evita acest lucru, producătorul echipează aparatul de aer condiționat cu „kituri de iarnă” suplimentare, care cresc semnificativ costul unității. În același timp, eficiența dispozitivului la temperaturi sub zero scade cu mai mult de 30%. În general, nu vă veți putea bucura de căldura dorită de la aparatul de aer condiționat și nu poate fi vorba de încălzirea întregii camere. Este mai oportun să folosiți metode „vechi” mai ieftine și mai eficiente de încălzire a spațiilor rezidențiale (și nu numai).

 • Ventilare. Funcția de bază necesară. În acest mod, motorul „doarme” și funcționează doar ventilatorul unității interioare, ceea ce ajută la distribuirea uniformă a aerului în întregul perimetru al camerei.
 • Mod auto. Aerul condiționat decide singur ce funcție să activeze. Desigur, în funcție de circumstanțele externe (temperatură, umiditate, presiune). Nu trebuie să ridici nimic. Unitatea va face totul pentru tine.
 • Uscare. În acest mod, aparatul de aer condiționat reduce umiditatea din aer.
 • Reglarea direcției fluxului de aer. O caracteristică utilă care vă va salva pe dvs. și pe cei din jur de contactul direct cu fluxul de aer rece. Fii liniștit, acum nimic nu te „aruncă” din rutina obișnuită.
 • Temporizator. Un lucru util pentru „uitați”. Doar setați timpul pentru pornirea și oprirea unității și nu vă faceți griji pentru nimic.
 • Mod de noapte. Creează cele mai „confortabile” condiții de răcire pentru somn. Viteza motorului scade, zgomotul scade. După șapte ore, dispozitivul se oprește automat.
 • Instalare. Nu ar trebui să salvați aici. Instalarea corectă a aparatului de aer condiționat este cheia funcționării sale pe termen lung. Vă rugăm să rețineți că acest serviciu nu este ieftin. Instalarea unității vă va costa cel puțin 30% din costul acesteia. Dar acest lucru este mult mai ieftin decât reparațiile ulterioare (posibil repetate).

Vezi si - 10 cei mai buni ventilatori de baie

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Prețul problemei răcorii acasă

Cum se aleg aparatele de aer condiționat potrivite pentru un apartament? Dacă doriți să cumpărați o piesă de artă tehnică, atunci ar trebui să acordați atenție unităților de top. Sunt produse exclusiv de corporații japoneze și includ cele mai „delicioase” evoluții tehnice din vremea noastră.

Aparatele de aer condiționat din gama medie de preț sunt produse atât de producători japonezi, cât și europeni.Aceste unități sunt de înaltă calitate, dar au o durată de viață mai scurtă decât omologii lor scumpi.

Piața bugetară aparține Coreei și Chinei. În acest segment, nu există reguli clare ale jocului, nici pentru calitate, nici pentru preț. Astfel de aparate de aer condiționat sunt asamblate din materiale mai ieftine, au o funcționalitate modestă și o durată de viață scurtă. În unele cazuri (o schimbare bruscă a presiunii, temperaturii, umidității), o unitate ieftină se poate transforma într-o amenințare pentru viața ta.

Înainte de a face o alegere, cântăriți argumentele pro și contra. Comparați caracteristicile tehnice ale modelelor care vă plac. Nu urmăriți ieftinătatea. Un produs de calitate + instalare profesională este o garanție a siguranței dumneavoastră pentru mulți ani de acum încolo.

A răspuns acest articol la întrebarea cum să alegi aparatele de aer condiționat pentru un apartament în 2017? Lasă comentariile tale. Este important pentru noi să vă cunoaștem părerea pentru a ne îmbunătăți. Pana data viitoare!

Vezi si:

6163 0

Adauga un comentariu

Cum să alegi

Recenzii

Reparații