Acasă Reguli de operare Echipamente de climatizare Principiul de funcționare și dispozitivul unui aparat de aer condiționat de uz casnic

Principiul de funcționare și dispozitivul unui aparat de aer condiționat de uz casnic

În lumea modernă, este greu să-ți imaginezi viața fără un aparat de aer condiționat. Este cel mai bun ajutor în căldură și servește și ca încălzitor în sezonul rece. La prima vedere, poate părea că nu există nimic complicat în dispozitiv, dar are o structură și un principiu de funcționare foarte complexe. De multe ori, neștiind aceste două elemente fundamentale atunci când operează unitatea, oamenii fac greșeli, care, la rândul lor, duc la defectarea aparatului de aer condiționat. Mai jos vă vom spune despre principiul de funcționare și dispozitivul aparatului de aer condiționat.

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Dispozitiv de aer condiționat

Dispozitiv de aer condiționat

Unitatea este formată din două componente, așa-numitul sistem split: unități interioare și exterioare. Ambele blocuri sunt interconectate și nu pot funcționa unul fără celălalt. Pentru a înțelege modul în care funcționează unitatea, să începem cu unitatea externă. Se compune din următoarele elemente:

 • un răcitor care creează curenți de aer pentru a arunca condensatorul;
 • condensator - realizat sub forma unui radiator, în care agentul frigorific este condiționat și răcit;
 • un compresor care comprimă freonul și îl deplasează sub presiune de-a lungul circuitelor frigorifice;
 • o unitate de control sub forma unei plăci, dar este rareori amplasată în unitatea exterioară a unui aparat de aer condiționat;
 • o supapă cu patru coduri instalată pe modelele care au funcție de încălzire. Scopul său este de a schimba direcția agentului frigorific, iar unitățile externe și interne ale aparatului de aer condiționat, ca să zicem, schimbă locurile;
 • un filtru de sistem freon care protejează împotriva resturilor și a particulelor de praf;
 • un panou de protecție care protejează interiorul carcasei.

Dispozitivul unității interioare practic nu diferă de sistemul extern, cu toate acestea, are câteva elemente distinctive importante:

 • panou din plastic, al cărui scop este să lase aer să intre în unitate;
 • filtre grosiere și fine, care sunt un sistem care asigură curățarea și protecția împotriva resturilor și a particulelor mari. Se recomandă curățarea filtrelor de cel puțin două până la trei ori în șase luni;
 • un cooler pentru suflarea camerei cu aer deja încălzit sau răcit și funcționează atât într-una, cât și în cealaltă direcție;
 • un panou cu indicatoare care informează despre modul de funcționare actual al aparatului de aer condiționat, posibilele erori care au apărut în timpul funcționării, precum și, pe unele modele, timpul și temperatura din cameră.

Fiecare dintre elementele unității sunt interconectate printr-un sistem de țevi de cupru. Tuburile de aluminiu sunt, de asemenea, adesea folosite. Agentul frigorific (freonul) circulă prin aceste tuburi. Pentru a proteja dispozitivul de supraîncălzire, acesta este suflat de ventilatoare.

Vezi si:

Ce trebuie să știți despre modul în care funcționează aparatul de aer condiționat

Ce trebuie să știți despre modul în care funcționează aparatul de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat este un dispozitiv complicat și foarte capricios. Dacă nu îi monitorizați starea și semnalele, atunci acesta va deveni inutilizabil.

În inima cum funcționează aparatul de aer condiționat există fizică, și anume reacția lichidului. În timpul evaporării, căldura este absorbită; în timpul condensării, este eliberată.Într-un anumit sens, dispozitivul este similar cu un frigider, deoarece principiul său de funcționare se bazează pe evaporarea și condensarea agentului frigorific, care își schimbă proprietățile odată cu creșterea sau scăderea presiunii și temperaturii.

În procesul de evaporare, freonul îndepărtează căldura. La școală la chimie, au efectuat astfel de experimente: și-au șters mâinile cu o soluție care conține alcool, în timp ce vă confruntați cu frigul. Alcoolul, evaporat, a îndepărtat căldura corpului. În schimb, atunci când vaporii se condensează într-un lichid, degajă căldură. Căldura, după cum știți, este energie și, conform legii conservării energiei, energia nu dispare nicăieri și nu apare. Pentru aceasta, aparatul de aer condiționat are două unități - externă și internă. Mai jos sunt exemple despre modul în care funcționează un aparat de aer condiționat într-un apartament.

Vezi si - Care producător de aparate de aer condiționat este cel mai bun din punct de vedere al prețului și al calității?

Operație de răcire

Principiul de funcționare al aparatului de aer condiționat în modul de răcire - freonul se evaporă în unitatea interioară, iar condensul are loc în cel extern. Când funcționează în modul de încălzire, procesul este inversat. Așa se întâmplă: sub presiunea evaporatorului prin tuburi, freonul gazos intră în compresor, compresorul îl comprimă la o anumită presiune, încălzind astfel gazul într-o stare și mai mare. După aceea, agentul frigorific este suflat de ventilator și se transformă într-o stare lichidă. Aerul aspirat de răcitorul suflantei se încălzește corespunzător și părăsește unitatea. Mai mult, freonul lichid într-o stare caldă și sub presiune intră în supapa de expansiune (supapa de expansiune termostatică) sau clapeta de accelerație, unde presiunea și temperatura agentului frigorific scad și o parte din acesta se evaporă. Freonul lichid și evaporat trece de la șoc la evaporator, unde în final se evaporă și absoarbe căldura rămasă, iar aerul furnizat de ventilator din cameră este răcit și alimentat înapoi. La rândul său, agentul frigorific gazos este returnat înapoi la unitatea exterioară. Procesul este ciclic.

Procesul de încălzire a unui apartament cu aer condiționat este răcirea inversă, deci nu are rost să-l descrieți.

Deoarece aparatul de aer condiționat cu sistem split are un motor electric și un compresor în el, consumă energie electrică. Și, după cum știți, multe. Cu toate acestea, merită să știm că unitatea transformă de aproape trei ori mai multă energie decât consumă ea însăși. Acest lucru se observă mai ales atunci când dispozitivul este utilizat ca încălzitor de spațiu, deoarece consumă doar un kW de energie electrică și îl transformă în energie termică de 3-4 ori mai mare decât cea consumată.

Vezi si - Cum să reparați singur un aparat de aer condiționat

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Ieșire

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi și să înțelegi care este principiul de funcționare și dispozitivul aparatului de aer condiționat. Pentru că, fără a ști cum și de ce funcționează multe aparate electrice, uneori este pur și simplu imposibil să îl funcționezi și să îl întreții în mod corespunzător.

Vezi si:

9325 0

Adauga un comentariu

Cum să alegi

Recenzii

Reparații