Acasă Reguli de operare Aparate electrocasnice mici Care sunt fanii și caracteristicile lor

Care sunt fanii și caracteristicile lor

Aerul proaspăt saturat cu oxigen - ceea ce se numește în mod obișnuit o „atmosferă sănătoasă” - este o condiție prealabilă pentru o casă confortabilă și confortabilă. Dar particularitățile amenajării caselor moderne, instalarea ferestrelor din plastic fac ca volumul de ventilație naturală să fie insuficient. Dar apartamentele moderne, cu abundența lor de plastic și substanțe chimice, au nevoie în special de un schimb regulat de aer. Instalarea unui sistem de ventilație forțată rezolvă problema circulației aerului. Ventilatorul este componenta principală a acestor sisteme. Să luăm în considerare mai detaliat ce sunt dispozitivele, caracteristicile designului și funcționării lor.

TOP 10 cei mai buni fani cu Aliexpress

Caracteristici și tipuri de proiectare

Un ventilator este un dispozitiv mecanic conceput pentru alimentarea, îndepărtarea și amestecarea maselor de aer. Circulația aerului se formează datorită creării unei diferențe de presiune care apare între canalele de ieșire și de intrare ale unității de ventilație. Astfel de echipamente sunt clasificate după scop, loc și metodă de instalare, performanță, caracteristici tehnice. Cea mai obișnuită metodă de grupare este după atribut sau dispozitiv. Există cinci tipuri de ventilatoare.

Vezi si - 10 cei mai buni ventilatori de baie

Axial

Modelele axiale (numite și axiale) au devenit răspândite datorită designului lor simplu și fiabil:

 • elementul principal este o carcasă / carcasă cilindrică, în care sunt prevăzute găuri speciale de fixare pentru fixarea ventilatorului;
 • roată cu lame - lamele sunt fixate rigid, selectarea distanței și a unghiului de rotație a lamelor vă permite să reglați presiunea și viteza fluxului de aer;
 • acționare - un motor electric este încorporat în dispozitivul în sine, asigură rotația unei roți cu lame;
 • colectoare, carenaje și difuzoare - îmbunătățesc caracteristicile aerodinamice ale modelului și performanțele acestuia, reduc pierderile hidraulice.

Principiul de funcționare al unui ventilator axial - lamele, datorită rotației, captează aerul și îl deplasează prin dispozitiv. Fluxul de aer se deplasează de-a lungul axei de rotație a roții cu lame și practic nu există mișcare în direcția radială (adică de la centru la marginile corpului).

Beneficii:

 • dimensiuni compacte, deci nu necesită mult spațiu pentru instalare;
 • eficiență ridicată, cu consum redus de energie, puteți obține un flux dens de aer;
 • preț scăzut;
 • nivel redus de zgomot;
 • ușurință în exploatare, întreținere și reparații.

Un ventilator axial poate fi utilizat și într-o direcție reversibilă, dar apoi eficiența sa este redusă cu 40-50%. Există un dezavantaj - tipul de echipament axial nu poate crea un flux de aer foarte puternic, care este necesar în instalațiile industriale. Prin urmare, acestea sunt utilizate pe scară largă în viața de zi cu zi și în sistemele de ventilație la domiciliu, de exemplu, ca evacuare în bucătărie sau baie.

Vezi si - Ventilator extractor baie

Radial

Baza unui ventilator radial (numit și ventilator centrifugal) este alcătuită dintr-o carcasă, în formă de volută, în interiorul căreia se află un rotor. Când se rotește, se generează forță centrifugă, care atrage aer prin orificiul de aspirație din centrul dispozitivului. După aceea, masa de aer este direcționată către partea periferică a ventilatorului, de unde este suflată în camera ventilată prin conductă. O altă caracteristică este că fluxul de aer intră în direcția axială și este împins afară deplasându-se radial (direcția sa este tangențială la carcasa carcasei), este întotdeauna perpendicular pe fluxul de intrare.

Elementul principal de lucru este un cilindru cu lame fixate în jurul circumferinței la aceeași distanță. În funcție de forma și locația lamelor, se pot obține efecte diferite:

 • curbat înainte - creați presiune ridicată și lucrați cu volume mari de aer;
 • Spate curbat - evită acumularea de praf, potrivit pentru lucrul în medii cu opresiune ridicată;
 • aripă aerodinamică - zgomot foarte scăzut și performanță ridicată.

Principalele avantaje ale ventilatoarelor radiale sunt obținerea unei presiuni ridicate a debitului de aer cu dimensiuni suficient de mici, durabilitate, nivel redus de zgomot și capacitatea de a funcționa în modul continuu. Prin urmare, acestea sunt utilizate pe scară largă în industrie, în special acolo unde este necesară o ventilație constantă puternică - în clădirile mari de birouri și în complexele comerciale și de divertisment, supermarketuri, depozite, garaje etc. Datorită capacității de a elimina rapid aerul poluat, acestea sunt utilizate în mod activ în industriile periculoase. În viața de zi cu zi, ventilatoarele radiale sunt din ce în ce mai utilizate în hote de bucătărie și aerisirea canalelor.

Vezi si - Cum funcționează un ventilator Bladeless

Diagonală

Caracteristica de proiectare a ventilatorului diagonal este o combinație a avantajelor tipurilor de ventilatoare axiale și radiale. Utilizarea formei conice a carcasei și a rotorului în formă specială a făcut posibilă creșterea vitezei de mișcare a maselor de aer. Designul modelului diagonal este o soluție de compromis care optimizează trei parametri simultan - performanță și nivel de zgomot, menținând în același timp o dimensiune compactă. Ventilatoarele diagonale sunt instalate în sistemele de ventilație cu conducte de aer lungi.

Diametric

Ventilator cu flux transversal (tangențial) cu o carcasă alungită, care are o conductă de ramificare și un difuzor. În interior este instalat un rotor de tip tambur. Lamele înclinate asigură deplasarea aerului de două ori perpendicular pe axa de rotație. Principalul avantaj este un flux uniform și plat de aer. Sunt utilizate în perdele termice și ventiloconvectoare.

TOP 10 cei mai buni fani cu Aliexpress

Flux direct

Dispozitivul și principiul de funcționare al acestui tip de ventilatoare sunt foarte diferite de cele discutate mai sus. Acesta este un dispozitiv absolut sigur, deoarece nu are lame. Puteți alege o opțiune de podea pentru instalare în camere în care copiii sau animalele de companie au acces.

Debitul de aer în modelul cu flux direct este format dintr-o turbină specială, care este instalată în bază. Turbina trage aer prin fantele din bază, o comprimă puternic și o direcționează într-un cadru cu fante direcționale foarte înguste. Aerul care scapă sub presiune, conform legilor aerodinamicii, atrage alte straturi de aer adiacente. În zona din spate a ventilatorului, se formează o zonă de vid, în care se repezesc masele de aer. Această tehnologie de „multiplicare a aerului” face posibilă obținerea unui flux de aer care trece prin cadru, care este de 15-20 de ori mai mare decât volumul pompat de turbină. Cadrul poate avea orice formă - de la un cerc perfect la un oval foarte alungit, care deschide oportunități foarte mari pentru designeri.

Avantajele suplimentare față de tipurile tradiționale de tehnologie:

 • capacitatea de a regla lin intensitatea fluxului de aer, direcția acestuia - pentru aceasta este suficient să rotiți inelul;
 • Economisirea energiei electrice - cu o performanță egală cu un dispozitiv axial, dispozitivul cu flux direct consumă cu 20% mai puțină energie electrică.

Principalele dezavantaje ale unui ventilator cu flux direct sunt prețul ridicat și zgomotul ridicat, deoarece aerul trece prin fante înguste la o viteză de 85-90 km / h.

Vezi si - Cum să alegeți aparatul de aer condiționat perfect pentru casa și apartamentul dvs.

4268 0

Adauga un comentariu

Cum să alegi

Recenzii

Reparații