Acasă Îngrijire Echipamente de climatizare Cum să curățați singur aparatul de aer condiționat

Cum să curățați singur aparatul de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat sunt un aparat de uz casnic foarte obișnuit astăzi. Economisesc vara de căldura sufocantă și ajută la încălzirea încăperilor în sezonul rece (modelele funcționează la temperaturi de până la 5 și 20 de grade sub zero). Aparatele de aer condiționat pot purifica aerul și pot reduce umiditatea camerei. Când aparatul de aer condiționat funcționează, un flux mare de aer trece prin el.

Praful și particulele dăunătoare pătrund în aparatul de aer condiționat împreună cu aerul. În timp, un întreg strat de noroi se acumulează pe părțile aparatului de aer condiționat: filtru, schimbător de căldură și ventilator. Acumularea de murdărie și praf afectează funcționarea aparatului de aer condiționat și crește consumul de energie. De asemenea, ciupercile și bacteriile se pot dezvolta în medii murdare. Inhalarea unui astfel de aer este periculoasă pentru sănătatea umană. Întrebare: cum să curățați singur aparatul de aer condiționat - fiecare al doilea proprietar de echipament se întreabă odată.

Dacă garanția pentru aparatul dvs. de uz casnic nu a expirat încă, este recomandat să angajați specialiști pentru curățare. Când garanția sa încheiat deja, puteți afla toate complexitățile și puteți curăța aparatul de aer condiționat cu propriile mâini. Este foarte important ca aparatele de aer condiționat să fie curățate în timp util. Producătorii de echipamente recomandă propriile perioade de curățare pentru aparatele de aer condiționat pentru fiecare model. Deoarece frecvența de utilizare a aparatelor de aer condiționat este diferită pentru diferiți proprietari, este necesar să curățați echipamentul deoarece acesta se murdărește. Înainte de fiecare început de sezon pentru utilizarea aparatelor de uz casnic, se efectuează o curățare preventivă obligatorie a aparatelor de aer condiționat.

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Semne care indică necesitatea urgentă de a curăța aparatul de aer condiționat

autocurățarea aparatului de aer condiționat

Când porniți un aparat de aer condiționat foarte murdar, puteți vedea:

 • zgomot crescut
 • scurgeri de lichid
 • miros urât

Apariția acestor semne indică faptul că poluarea a atins un nivel critic. Aparatul de aer condiționat trebuie curățat urgent. Pentru a evita consecințele menționate mai sus, este necesară întreținerea la timp a echipamentului.

Vezi si:

În ce lucrări constă curățarea echipamentelor?

curatarea filtrului de aer conditionat
Întreținerea aparatelor de uz casnic se efectuează în două blocuri - interior și exterior. Curățarea aparatelor de aer condiționat de orice model este împărțită în mai multe etape: (Vezi și: Ce curatator de aer conditionat sa alegi. )

 • curățarea (sau înlocuirea) filtrului
 • curățarea unității interioare
 • curățarea preventivă a unității exterioare

Să luăm în considerare în detaliu fiecare tip de curățenie

Curățarea filtrului de aer condiționat

Curățarea este recomandată o dată pe lună. Înainte de curățare, trebuie să studiați cu atenție instrucțiunile de funcționare ale aparatului de aer condiționat pentru a ști cum să scoateți corect filtrul. Pentru a colecta praful liber, este mai bine să împrăștiați hârtia (sau filmul) sub aparatul de aer condiționat pe podea.

 1. Asigurați-vă că deconectați echipamentul de la rețea.
 2. Scoateți capacul aparatului de aer condiționat și grătarul de protecție.
 3. Scoateți și curățați filtrul.
 4. Pentru curățarea filtrului se folosește un aspirator.Dacă filtrul este foarte murdar, trebuie clătit sub apă curentă (temperatura nu mai mare de 45 de grade).
 5. Uscați filtrul (fără a utiliza aer fierbinte).
 6. Asamblați aparatul de aer condiționat.

Important:

filtrul poate fi spălat doar de opt ori (apa își schimbă capacitatea). Apoi, pentru funcționarea eficientă a aparatului de aer condiționat, este imperativ să înlocuiți filtrul. Filtrele de buzunar nu se curăță singure. Ele sunt pur și simplu înlocuite cu altele noi.

Curățarea modulului interior al sistemului split

curățarea internă a aparatului de aer condiționat

Mai mult, după filtre, este necesar să curățați schimbătorul de căldură-evaporator, este responsabil pentru încălzirea și răcirea aerului. Partea principală a echipamentului - evaporatorul aparatului de aer condiționat, constă din tuburi cu freon. Debitul de aer, care trece prin tuburi, este răcit Curățarea evaporatorului aparatului de aer condiționat este foarte importantă pentru funcționarea eficientă a echipamentelor, se efectuează aproximativ o dată pe an.

La curățare, tehnicianul este deconectat de la sursa de alimentare. În primul rând, orificiile de ventilație de pe capacul superior sunt curățate, apoi capacul și grătarul de protecție sunt îndepărtate. Praful de la schimbătorul de căldură, conducte și supape este îndepărtat cu un aspirator. În locuri greu accesibile, sistemele split sunt curățate cu o perie moale pentru a nu deteriora schimbătorul de căldură. Uneori este necesar să curățați ventilatorul unității interioare. Praful se așează și pe el. Ventilatorul, care nu este foarte murdar, poate fi curățat cu ușurință cu o perie umezită cu apă cu săpun.

Curățarea unității exterioare

Blocul compresor al sistemului split este situat în exteriorul clădirii. Profesioniștii îl dezasamblează. Puteți spăla exteriorul unității numai fără a deschide carcasa. Aerul condiționat se oprește în rețea Mai întâi, praful și murdăria sunt îndepărtate cu o perie moale, apoi, cu presiunea apei de la robinet, murdăria rămasă este spălată. Excesul de umiditate trebuie șters cu o cârpă. Pentru o funcționare eficientă a aparatului de aer condiționat, unitatea exterioară este curățată de 1-2 ori pe an.

Dezinfectare

Procedura este obligatorie pentru întreținerea aparatelor de uz casnic. Cu ajutorul unei sticle de pulverizare, soluții antiseptice sunt aplicate pe întreaga suprafață interioară a corpului aparatului de aer condiționat. Soluția este pulverizată în mai multe etape. Compoziția este apoi îndepărtată cu o cârpă moale.

Vezi si - Principiul de funcționare și dispozitivul unui aparat de aer condiționat de uz casnic

TOP 9 cele mai bune aparate de aer condiționat portabile de la Aliexpress

Eficiența curățării aparatului de aer condiționat

Curățarea simplă la timp a aparatelor de aer condiționat de murdărie și dezinfectare va permite:

 • creați un microclimat favorabil în cameră
 • economisiți energie la răcirea (încălzirea) camerei
 • prelungi durata de viață a echipamentelor.

După curățarea aparatului de aer condiționat, veți vedea că nu este dificil să curățați aparatul de aer condiționat acasă. Nu este necesar să apelați un specialist. Această muncă poate fi realizată independent.

Vezi si:

7632 0

Adauga un comentariu

Cum să alegi

Recenzii

Reparații